Bowls

Enkele kenmerken van Bowls zijn:

  • Bowls valt onder de precisie balsporten.
  • Bowls wordt in Engels sprekende landen door jong en oud gespeeld.
  • Bowls sport kan tot op hoge leeftijd worden beoefend.
  • Bowls wordt buiten gespeeld op gras- en/of kunstgrasvelden en binnen op oprolbare matten ( greens ) van 30 meter lang en 4 meter breed.

De bowl is een afgeplatte ronde bal waarbij het gewicht uit het midden ligt waardoor deze bij het afremmen een curve (bocht) maakt. De moeilijkheid van de bowls sport is het inschatten van de juiste snelheid, de afstand en de hoek van het rollen van de bowl.

 

 

Korte speluitleg

De bedoeling van bowls is om de bowl zo dicht mogelijk bij de jack te rollen. De jack is een kleine witte bal die vooraf op de mat is geplaatst. Het spel lijkt in dit opzicht op jeu de boules, maar is veel interessanter doordat de bowls een curve beschrijven. Voor elke bowl die dichter bij de jack ligt dan de beste bowl van de tegenstander krijgt men één punt. De speler of het team met de meeste punten wint. Bowls wordt meestal in teams van 2, 3 of 4 personen gespeeld maar kan ook individueel gespeeld worden. Indoor Bowls wordt in Nederland gespeeld op een oprolbare groene naaldvilt mat van ca.30 meter lang en ca. 4 meter breed. Op deze mat staan een paar punten die samen de jack-line vormen, hier wordt de jack op gelegd. Deze jack-line begint op 2 meter vanaf het begin van de mat en is 3.52 meter lang. De jack-line wordt aan beide einden van de mat gemaakt, er wordt nl. twee kanten op gespeeld. Het einde van het speelveld wordt aangegeven met de ditch (greppel). Deze ditch wordt gevormd door achter de mat een ruimte van ca. 30 cm vrij te houden alvorens hier een fender (balk) achter te leggen.

Een uitgebreidere speluitleg kunt u lezen op de website van de NIOBB (www.bowlsnederland.org). Hier kunt u ook de geschiedenis van Bowls en de officiële spelregels lezen en indien gewenst downloaden.